ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ


Pincher χειρουργημένο για προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου ( δισκοκήλη ) εμφάνισε μετεγχειρητικά παράλυση ουροδόχου κύστης . Συνέπεια ήταν η ανεπαρκής κένωση της, η παραμονή ούρων που απαιτούσε καθημερινή εκκένωση της από τους ιδιοκτήτες και η δημιουργία κυστίτιδων . Δέκα μέρες μετά την χορήγηση του όμοιου η ούρηση αποκαταστάθηκε και απαιτείται πλέον η τακτική παρακολούθηση του .

Chihuaua με ιστορικό collapsus trachea ,στειρωμένο , χειρουργημένο για παρεκτόπιση επιγονατίδας εμφάνισε συμπτώματα Cushing . Oι δερματικές αλλοιώσεις είχαν πολύ έντονο κνησμό και τριχόπτωση , κυριολεκτικά <έτρωγε> το δέρμα των μηρών ,αγκώνων και ουράς .Η χορήγηση κορτιζόνης οδήγησε σε πολυουρία και συχνουρία χωρίς να μειώνει και τον κνησμό. Όταν με επισκέφθηκαν έδωσα πρώτα το ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο και μετά εφάρμοσα Αντιομοτοξικολογία. Δύο μήνες μετά έχει βελτίωση κατά μεγάλο βαθμό της ζωτικής του ενέργειας και κατά 70% υποχώρηση του κνησμού. Μ' αυτήν την μέθοδο χρησιμοποιούμε μίγμα ομοιοπαθητικών φαρμάκων σε πολύ χαμηλές δυναμοποιήσεις .

Γάτος, (κεραμιδόγατος), εμφάνισε κυστίτιδα με πιθανή ύπαρξη λίθων στην ουροδόχο κύστη . Ζούσε ουσιαστικά σε ένα γραφείο και δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολος στην διαχείρηση του για την ακρίβεια με δυσκολία τον πλησίασε ο προστάτης του . Επί πλέον ζούσε σε διπλανό νομό με αποτέλεσμα η αντιμετώπιση να γίνει μέσω τηλεφώνου. Πολύ δημιουργική η επικοινωνία με τον προστάτη του γάτου του οποίου η παρατηρητικότητα βοήθησε σημαντικά στην εύρεση του όμοιου. Η ούρηση αποκαταστάθηκε η παρουσία η όχι λίθων αναμένουμε να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Γάτος ημίαιμος 2 ετών προσκομίστηκε με ωτίτιδα και δερματίτιδα του πτερυγίου του αυτιού. Έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες για θεραπεία με τοπική και συστηματική αντιβίωση από άλλους κτηνιάτρους. Το πρόβλημα εξακολουθούσε να παραμένει. Η προστάτιδα του ζώου ζήτησε την βοήθειά μου. Έκανα μικροσκοπική εξέταση ωτικού εκκρίματος και διαπιστώθηκε Notoedres Cati . ακόμα έγινε καλλιέργεια υλικού για δερματόφυτα και αποδείχθηκε αρνητική. Μετά τη λήψη του ιστορικού δόθηκε το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο. Τοπικά δόθηκε ομοιοπαθητική αλοιφή. Η ωτόρροια σταμάτησε και η τριχοφυΐα τις περιωτικής περιοχής αποκαταστάθηκε. Εδώ να σημειώσουμε ότι η προσφυγή σε εργαστηριακές εξετάσεις (καλλιέργειες , βιοχημικές εξετάσεις, αιματολογικές κτλ) δεν αποτελεί τακτική της ομοιοπαθητικής προσέγγισης. Στις περιπτώσεις όμως των δερματικών αλλοιώσεων όπου μπορεί να υπάρχει μόλυνση από παράσιτα, μύκητες κτλ είναι ένα χρήσιμο στοιχείο για την κατεύθυνση της αγωγής που θα ακολουθηθεί, όπως η χρήση τοπικών σκευασμάτων. Επίσης η αντιμετώπιση των μολύνσεων με εξωπαράσιτα (ψύλλοι, κρότωνες κτλ) με φυτικά σκευάσματα αφενός δεν εμποδίζει την ομοιοπαθητική αγωγή και αφετέρου απαλλάσσεται άμεσα το ζώο από αυτά, οπότε είναι πλέον καθαρό το πεδίο των παθολογικών διεργασιών και γίνεται εμφανής η θεραπευτική πορεία.

Κυνηγητικό ημίαιμο μεσαίου μεγέθους εμφάνισε μετά από χειρουργική επέμβαση παράλυση των πίσω άκρων. Στην παθολογική κλινική της κτηνιατρικής σχολής έγιναν επανειλημμένα εξετάσεις για να διαγνωστεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το ζώο. Ο προστάτης όμως του ζώου εγκατέλειψε τις προσπάθειες και ζήτησε την βοήθεια της ομοιοπαθητικής. Μετά την λήψη εκτενούς ιστορικού έγινε η επιλογή της ομοιοπαθητικής αγωγής. Και το ζώο άρχισε να βελτιώνεται σταδιακά. Σε ένα μήνα περπατούσε κανονικά. Εδώ θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι η χειρουργική επέμβαση συνιστά ένα παράγοντα ισχυρού στρες για τον οργανισμό του ζώου. Κάποια ζώα τον ξεπερνούν χωρίς εμφανή συμπτώματα για άλλα όμως είναι μια απαρχή παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να αφορούν από μια μετεγχειρητική κατάσταση , ανορεξία, ατονία έως πολύ σοβαρότερες ως αυτή που αναφέραμε. Η ομοιοπαθητική αγωγή μετά από μια χειρουργική επέμβαση είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ο προστάτης του ζώου για την καλή έκβαση της υγείας του.

Τσιουαουα παρουσίασε ογκίδια στο στήθος και συμμετρική υπερχρωμία στην κοιλιακή χώρα. Ακόμα παρουσίαζε βήχα, συχνοουρία, πολυδιψία. Από την ανάλυση του περιστατικού πρόεκυψε η Lachesis που συμφωνούσε και με την έντονη οιστρική δραστηριότητα όπως μου ανέφερε η προστάτιδα του. Σε διάστημα ενός μήνα υποχώρησε η υπερχρωμία και παράλληλα και τα συνωδά συμπτώματα που ανέφερα. Η σημασία των συνοδών συμπτωμάτων είναι πολύ μεγάλη στην ομοιοπαθητική. Κάποια συμπτώματα που φαινομενικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους για την συμβατική ιατρική, στην ομοιοπαθητική είναι πολύτιμοι σύμβουλοι για την εύρεση του ομοίου φαρμάκου. Εάν ο προστάτης του ζώου το παρακολουθεί με ενδιαφέρον και προσοχή και μπορεί να δώσει στον γιατρό όσον το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ζώο του, τότε προσφέρει και ο ίδιος πολύτιμη βοήθεια και συμβάλλει και αυτός ουσιαστικά στην ίαση του μικρού συντρόφου του.

Canis λευκό
θηλυκό 15 ετών: είχε υπνηλία αναιμία, μεγάλη κατάπτωση, τρόμο της κάτω γνάθου, και μερική παράλυση των κάτω ακρών. Λαχάνιαζε εύκολα, είχε καταρρακτη, η ακωη δεν ηταν καλή και είχε διαρροια. Ο χαρακτηρας του συγκεντρωνε τα παρακατω στοιχεία: ήταν υπακοή, της άρεσαν τα χάδια δεν έδειχνε ζήλεια αλλά στην παρουσία άλλων ζώων έδειχνε στεναχώρια και της άρεσαν πολύ τα γλυκά. Το ζώο σε διάστημα ενός μηνός σταδιακά ανέκαμψε. Τα συμπτώματα του εξαλείφτηκαν (λαχάνιασμα υπνηλία, παραλυσία, διάρροια). Η ηλικία ενός ζώου δημιουργεί την εντύπωση πως ίσως είναι η αίτια για κάποια προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν. Κάποιοι όμως επιμένουν να είναι αισιόδοξοι και το ζώο τους να έχει καλή υγεία και ποιότητα ζωής παρά την προχωρημένη ηλικία. Για αυτούς λοιπόν η ομοιοπαθητική επιφυλάσσει αρκετές ελπίδες για την ανατροπή της εκπτωτικής πορείας κάποιων λειτουργιών του οργανισμού και για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του.

Να σημειώσουμε όμως εδώ πως όταν έχουν δημιουργηθεί παθολογοανατομικές βλάβες όπως ο καταρράκτης είναι πραγματικά δύσκολο να αποκατασταθούν.

Γάτος 3 μηνών περισυλλέχθηκε από φιλόζωο. Είχε διάρροια και ωτόρροια από το δεξί αυτί. Ακόμη «έσερνε» το πίσω άκρο το οποίο έφερε και εξωτερικό τραύμα. Ο κτηνίατρος που το εξέτασε δεν βρήκε κάταγμα. Μετά τηλεφωνική επικοινωνία (ο προστάτης του ζώου κατοικεί στον νομό Καβάλας) δόθηκε η κατάλληλη αγωγή. Η διάρροια σταμάτησε δυο ημέρες μετά. Λίγες ημέρες μετά η όρεξή του είχε ανεβεί και η ωτόρροια δεν συνεχιζόταν. Η απουσία του κατάγματος με οδηγεί στην υπόθεση του τραυματισμού νευρικού πλέγματος κατά το ατύχημα οπότε έδωσα αντίστοιχο ομοιοπαθητικό φάρμακο σε καθημερινή βάση. Ένα μήνα μετά την συνεχή χορήγηση του είχε αρχίσει να πατάει το πόδι του. Τρεις μήνες μετά περπατάει κανονικά. Σε περιπτώσεις όπου δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση και η φύση του ατυχήματος μας επιτρέπει να παρέμβουμε θεραπευτικά έχουμε την τύχη να δούμε θεαματικά αποτελέσματα. .έτσι ο γάτος. είναι μια χαρά.

Γάτα 2 ετών, ανησύχησε ο προστάτης της με το άφθονο ρινικό έκκριμα (μύξα) αλλά και την ταυτόχρονη ωτόρροια (κερί) με καστανόχρωμο «πύον» με, πόνο (το έξυνε απαλά).Οι δραστηριότητές τη δεν επηρεάστηκαν δηλαδή έπαιζε και έτρωγε κανονικά, πέρα από το γεγονός ότι κοιμόταν λίγο περισσότερο. Μετά την χορήγηση του κατάλληλου φάρμακου το ρινικό έκκριμα υποχώρησε, δεν έβγαζε πλέον «κερί» από το αυτί, δεν πονούσε. Έγινε ακόμα πιο ζωηρή και έτρωγε πολύ. Στην φωτογραφία η γάτα.

Γατούλα 5 μηνών παρουσίασε βήχα, φωτοφοβία, τα βλέφαρά της ήταν κόκκινα και πρησμένα. Κοιμόταν πολλές ώρες και όταν ήταν ξυπνητή γκρίνιαζε. Δύο μέρες μετά την χορήγηση του φαρμάκου τα συμπτώματα υποχώρησαν και αποκαταστάθηκε η υγεία της. Η αγωγή δόθηκε δια τηλεφώνου. Έχει σημασία η έγκαιρη χορήγηση της ομοιοπαθητικής αγωγής σε περιστατικά που μπορεί να εξελιχθούν δυσάρεστα εάν καθυστερήσει η θεραπεία τους. Η γάτα αργότερα στειρώθηκε από την υπογράφουσα που είχε την χαρά να διαπιστώσει από κοντά το πόσο τρυφερή και εκφραστική είναι. Τα τρία αυτά γατιά έχουν τη τύχη να είναι στη προστασία ενός φιλόζωου που μένει σε γειτονικό νομό (Καβάλα) ο οποίος παρά το πολύ μεγάλο αριθμό ζώων που προστατεύει δεν καταφεύγει στην εύκολη λύση συμβατικών θεραπειών αλλά προτιμάει την ολιστική θεραπεία των προβλημάτων που παρουσιάζουν. Μια φιλοσοφία που άλλωστε ακολουθεί στο εργασιακό του αντικείμενο.

ΣΚΥΛΟΣ θηλυκός ημίαιμος, 9 ετών, υπέφερε από ωτίτιδα. Η προστάτιδά του που το βρήκε στον δρόμο σε ηλικία 2 μηνών, αναφέρει ότι από κουτάβι αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα. Όλο αυτό το διάστημα έγιναν πολλές προσπάθειες για την θεραπεία του: κυρίως χορήγηση κορτιζόνης από το στόμα, σε ωτικές σταγόνες κι αλοιφές, μεταξύ αυτών και 2 επεμβάσεις για ωταιμάτωμα. Ακόμη κατά διαστήματα παρουσίασε δερματικές αλλοιώσεις οφειλόμενες σε ψώρα. Οι δύο κτηνίατροι τους οποίους μάλιστα επισκεπτόταν της έλεγαν ότι το πρόβλημα θα το ακολουθούσε σε όλη του την ζωή. Μετά από τη λήψη του ιστορικού διαπίστωσα πως η ξαφνική επίδραση του κρύου ανέμου έφερε τις κρίσεις. 8 μήνες μετά την πρώτη επίσκεψη η μικρή φίλη έχει απαλλαχθεί από τις κρίσεις ωτίτιδας και δεν είχε μάλιστα σημάδια ψώρας στο σώμα της. Η προστάτιδά της είναι ενθουσιασμένη και της οφείλω την μισή επιτυχία, μιας και η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και η συνεχής παρακολούθηση της μικρής συντρόφου της βοήθησε σημαντικά στο έργο μου.

Σκύλος 3 ετών παρουσίασε δερματοπάθεια με τριχόπτωση και αλλαγή χρώματος στην αντίστοιχη υποκείμενη περιοχή του δέρματος. Διαγνώστηκε αυτοάνοσο νόσημα και έγινε θεραπεία η οποία ανακούφισε προσωρινά τον σκύλο κατόπιν όμως τα συμπτώματα επανήλθαν εντονότερα. Έτσι ο προστάτης του σκύλου στράφηκε στην ολιστική αντιμετώπιση και ζήτησε ομοιοπαθητική θεραπεία. Στην φωτογραφία βλέπετε την κατάσταση του δέρματος του σκύλου πριν την τη χορήγηση του όμοιου φαρμάκου και την εμφάνιση του δέρματος ένα μήνα μετά την λήψη του. Είναι εμφανής η ανάπτυξη της τριχοφυίας και η υποχώρηση της δυσχρωμίας. Η θεραπεία του σκύλου συνεχίζεται για δεύτερο μήνα με την χορήγηση συμπληρωματικού φαρμάκου.

Σκύλος κυνηγετικός 4 ετών εμφάνισε συμμετρική τριχόπτωση στην ράχη του σώματος χωρίς κνησμό και διακοπή του οιστρικού κύκλου. Το υπερηχογράφημα στο οποίο υποβλήθηκε ο σκύλος έδειξε φυσιολογικό όπως και οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος που διενεργήθηκαν. Ο κτηνίατρος που το παρακολουθούσε σύστησε υστερεκτομή .Ο προστάτης του σκύλου δεν θέλησε να το υποβάλει σε υστερεκτομή και στράφηκε στην ολιστική ιατρική για την λύση του προβλήματος. Το φάρμακο που επέλεξα ήταν το ιδιοσυγκρασιακό και χορήγησα μία δόση στην δυναμοποίηση 30CH. Σε διάστημα ενός μήνα επανήλθε ο οιστρικός κύκλος του σκύλου(περίοδος) και η τριχοφυία αποκαταστάθηκε. Ένάμισυ χρόνο μετά ο οίστρος ήταν κανονικός όμως παρουσίασε πάλι τριχόπτωση στην ράχη συμμετρικά. Τότε έδωσα το συμπληρωματικό φάρμακο του αρχικού και η τριχοφυία επανήλθε! Είναι εμφανώς μία περίπτωση ορμονικής διαταραχής του σκύλου και βλέπουμε ότι και σε αυτές τις δύσκολες για την συμβατική ιατρική περιπτώσεις η ομοιοπαθητική ιατρική δίνει λύση! Στην φωτογραφία ο σκύλος Ήρα με τον προστάτη του ευχαριστημένοι!

Σημείωση: Τα στοιχεία του των ιδιοκτήτων είναι στη διάθεση του αναγνώστη.